EUROSONG. Liverpool zorgt voor Oekraïense toets tijdens festival

Vanavond gaat de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival van start. Als de bookmakers gelijk krijgen, trekt het hele Eurosongcircus in 2024 naar het hoge noorden, want dé topfavorieten dit jaar zijn Zweden en Finland. Dinsdag wordt het festival afgetrapt in Liverpool met de eerste halve finale. Onze Belgische inzending Gustaphe gaat donderdag het podium op tijdens de tweede halve finale...

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 3 min.

Traditiegetrouw gaat de eer om het Europese liedjesfestival te organiseren telkens naar de winnaar van het jaar voordien. In 2022 sleepte Oekraïne de eerste plaats in de wacht, maar omdat de invasie van Rusland er nog steeds aan de gang is, neemt het Verenigd Koninkrijk de rol dit jaar. Zeven Britse steden stelden zich kandidaat, maar uiteindelijk werd de thuisstad van de Beatles als gaststad verkozen.

Toch zal de week nog steeds in het teken staan van de rechtmatige winnaar. Onder het motto ‘United by Music’ zullen de organisatoren de Liverpoolse cultuur combineren met Oekraïense elementen.

Uit sympathie voor het door oorlog getroffen land, gunden veel kijkers vorig jaar hun stem aan Oekraïne. Internationale bookmakers schatten eerst de kans hoog in dat eenzelfde patroon dit jaar in de sterren geschreven stond, tot een repetitie van de Zweedse Loreen op het internet opdook.

Loreen haalde in 2012 met ’Euphoria’ niet enkel de Eurosongwinst, maar ook de internationale hitlijsten. Haar nummer ’Tattoo’ werd dit jaar, zelfs al voor het festival officieel van start is gegaan, al in meerdere landen grijsgedraaid op de radio. In de Vlaamse Ultratop 50 piekte het lied op de zevende plaats. Bookmakers geven Loreen 39 procent kans op winst dit jaar, gevolgd door de Finse Käärijä, die met ’Cha Cha Cha’ 24 procent kans zou maken. Oekraïne belandt op plaats vier met 6 procent kans, vlak na Frankrijk met 8 procent.

Volgens de voorspellingen zal België het minder goed doen, met nog geen 1 procent kans. Na twee Eurosong-deelnames als achtergrondzanger, werd Gustaph, de artiestennaam van de 42-jarige Stef Caers, op 14 januari verkozen als inzending tijdens een liveshow in Paleis 12. Hij brengt met ‘Because of You’ een persoonlijk nummer over zijn ervaring als queer persoon, die onvoorwaardelijke liefde krijgt van zijn ‘gevonden familie’. Tegelijk is het nummer heel universeel, vertelde hij zondag op de turkooizen loper in Liverpool. «Ik denk dat de ’You’ kan gaan over iedereen die je naar een goede plek heeft gebracht in je leven.»

Als winnaar van de vorige editie gaat Oekraïne, samen met de ’big five’ leden van de EBU (VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië), automatisch door naar de finaleronde. De overige 31 kandidaten knokken op 9 en 11 mei voor een plaats. Een loting bepaalde dat Gustaphe donderdag als vijfde kandidaat optreedt tijdens de tweede halve finale, net na de Estse Alika (‘Bridges’) en voor de Cyprioot Andrew Lambrou (‘Break A Broken Heart’). Het Nederlandse popduo Mia Nicolai & Dion Cooper (‘Burning Daylight’), gaat net als de Zweedse en Finse topfavorieten dinsdag al het podium op.

Verenigde Staten

Bij de shows van dinsdag en donderdag gaan telkens tien kandidaten door naar de finale van 13 mei. Dit jaar zal die selectie volledig in de handen liggen van de kijkers, dat maakte de European Broadcasting Union (EBU) in november bekend. Na «onregelmatigheden» bij de stemming van vorig jaar, is beslist om de voorkeur van de vakjury enkel nog bij de finale te laten meetellen. Ook kijkers van niet-deelnemende landen zullen vanaf dit jaar kunnen stemmen voor hun favoriete kandidaten. Zo wordt Eurosong onder meer uitgezonden in de Verenigde Staten, Noord-Macedonië en Chili.