OEPS.Tom Hanks wint zijn eerste Razzie Awards

De Amerikaanse acteur Tom Hanks, die al twee Oscar-beeldjes op de schouw heeft staan, mag daar nu twee Razzie Awards aan toevoegen. De Razzies zijn de «anti-Oscars», de prijzen voor slechtste films en acteerprestaties van het jaar.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 66-jarige Tom Hanks werd met Razzies ‘bekroond’ voor zijn rol in de film ’Elvis’, over het leven van de Amerikaanse zanger Elvis Presley. Hanks speelt er Colonel Tom Parker in, de manager van Elvis. Die rol leverde hem de Razzie op voor slechtste acteur in een bijrol, en ook die voor slechtste schermkoppel (voor Hanks en «zijn met latex beladen gezicht, en het belachelijke accent").

Opvallend: de film ‘Elvis’ is acht keer genomineerd bij de echte Oscars, de belangrijkse Amerikaanse filmprijzen. De biopic maakt onder meer kans op het beeldje voor de beste film en dat van de beste acteur, voor Austin Butler, die Elvis speelt.

Slechtse film

Tom Hanks was bij de Razzies ook genomineerd in de categorie slechtste acteur (voor zijn rol van Gepetto in de Disneyfilm ’Pinocchio’), maar die prijs ging naar Jared Leto voor diens rol in de film ‘Morbius’.

De slechtste film van het jaar werd ’Blonde’, een biopic over de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe.

De Razzies, die officieel Golden Raspberries of gouden frambozen heten, werden in 1981 bedacht. Ze worden traditioneel kort voor de Oscar-uitreiking toegekend.