Audio opgedoken van agent die grapt over dodelijk auto-ongeluk: «Haar leven was toch niet veel waard» (video)

Autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar een Amerikaanse agent uit Seattle nadat audio opdook van een gesprek tussen hem en zijn collega. In de conversatie maakt hij herhaaldelijk grappen over een 23-jarige studente die in januari overleed nadat ze omver gereden werd door een politiewagen. «Ze was nog jong, ze had maar beperkte waarde», klinkt het onder meer. Dat schrijft The Seattle Times.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

In de auto is te horen hoe agent Daniel Auderer het jonge slachtoffer belachelijk maakt. Jaahnavi Kandula, een 23-jarige studente, overleed in januari toen ze bij het oversteken van de straat omver gereden werd door een andere agent. Die politiewagen reed toen 120 kilometer per uur, in een zone waarin de maximale toegestane snelheid 40 kilometer per uur is. Hij reageerde op een oproep over een overdosis. Door de hoge snelheid zou de studente zo’n 30 meter verder geslingerd geweest zijn.

Uit bodycamopnames, gemaakt de ochtend na het ongeluk, blijkt dat Auderer niet zo met het verloren leven in zat. «Hij reed zo’n 80 kilometer per uur, dat is geen roekeloos rijgedrag voor een getrainde chauffeur», zegt hij over het rijgedrag van de agent. «Maar ze is dood.» Daarna barst Auderer in lachen uit. «Het is een doodgewoon iemand. Schrijf gewoon een cheque uit. Ze was maar 26 jaar oud. Ze had maar een beperkte waarde.»

«Lachen met advocaten»

Toen bleek dat zijn opmerkingen opgenomen waren, heeft Auderer zichzelf aangegeven. In een statement liet Auderer weten dat hij zijn opmerkingen niet met «kwade opzet» gemaakt waren. Hij zou hebben proberen na te bootsen hoe advocaten zouden kunnen proberen om de aansprakelijkheid voor het incident te minimaliseren. «Ik lachte met de belachelijke manier waarop dat soort incidenten gepleit worden.»

De politie heeft de zaak overgedragen aan het Office of Police Accountability, dat onderzoekt «in welke context» de uitspraken gedaan zijn. Ze controleren of bepaalde regels overtreden zijn. De Community Police Commission noemt de audio «hartverscheurend en gevoelloos.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be