‘Capibaralied’ gaat viraal: deze vijf weetjes verklaren de populariteit van het knaagdier

De capibara blijft viraal gaan op TikTok. Deze keer doet het knaagdier dat met het aanstekelijke ‘capibaralied’. Op slechts enkele weken tijd haalde het nummer de kaap van 500.000 video’s. Waarom houdt TikTok zo veel van dit harige knaagdier? Deze vijf toffe weetjes verklaren de hype.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het capibara-lied is simpelweg een remix van het woord ‘capibara’ en een catchy deuntje. Het nummer gaat over het knaagdier en vertelt hoe cool het dier is en hoe grappig het is als het loopt. Op TikTok wordt het nummer steevast vergezeld door geestige en schattige filmpjes van het dier.

‘s Werelds grootste knaagdier

Dit Zuid-Amerikaanse dier kan zo groot worden als een kind en is 60 keer groter dan de verwanten die wij kennen. Zo veroveren ze de titel van grootste levende knaagdier ter wereld. Gemiddeld wegen ze 45 kilo, maar de zwaarste exemplaren kunnen tot 90 kilo wegen. Ze worden zo’n 1,2 meter lang en hebben een ‘schouderhoogte’ van 60 cm. In Europa is de bever het langste knaagdier.

Capibara als huisdier

Hoewel het illegaal is een capibara zonder vergunning als huisdier te houden in België, komt het vaker voor dan gedacht. Er bestaan geen exacte gegevens over het aantal illegale of in gevangenschap levende capibara’s omdat er geen centrale database bestaat voor exotische knaagdieren. Als je alsnog betrapt wordt op het illegaal houden van het beestje, kunnen er boetes, inbeslagname en juridische stappen volgen. Voor je een capibara in huis neemt, denk je dus best twee keer na!

Gemiddeld vier jaar oud

In het wild kan een capibara tot 8 of 10 jaar oud worden. Voor een knaagdier is dat best oud, aangezien konijnen en cavia’s ongeveer vier jaar oud worden. De gemiddelde leeftijd ligt wel heel wat lager, namelijk vier jaar oud. Oh en wist je dat hun leeftijd wordt vastgesteld aan de hand van de slijtage en groei van hun gebit?

Helpt in de strijd tegen kanker

Uit onderzoek blijkt dat capibara’s een eigen soort immuunsysteem tegen kanker ontwikkelden. Vijf jaar geleden publiceerde een team van wetenschappers uit Colombia, Zweden en de VS een studie waarin ze het DNA van de capibara onder de loep namen. Daaruit bleek dat een bepaalde genetische handtekening van het dier wel eens handig zou kunnen zijn als basis voor een nieuwe behandelmethode tegen kanker.

Hoe duur is een capibara?

Het kost ongeveer 15.000 euro om legaal een capibara te kopen, en te verzorgen. Daarnaast produceren de beestjes vitamine C niet natuurlijk in gevangenschap, en is het dus belangrijk extra vitamines te geven, die je zo’n 20 euro per maand zouden kosten. Vergeet dan ook de kosten van een aangepaste leefomgeving, inclusief waterbron, niet. Capibara’s zijn sociale huisdieren en hebben veel ruimte nodig om rond te lopen, alsook een grote waterplas om in te zwemmen. Geen goedkoop pretje om een capibara te onderhouden dus!