Dit speelgoed koop je beter niet: «Het is gewoon te gevaarlijk»

Een Amerikaanse letselschade advocaat heeft op TikTok uit de doeken gedaan welk speelgoed je maar beter niet koopt voor je kroost.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Als een letselschade advocaat moet ik elke dag opnieuw verschrikkelijke zaken behandelen.» Zo begint ‘tommythelawyer’, zoals de advocaat zichzelf noemt op TikTok, zijn uiteenzetting. «Op dit moment zijn mensen hun kerstboodschappen aan het doen, dus hier volgen drie soorten speelgoed die ik nooit zou gebruiken of kopen, wat de omstandigheden ook zouden zijn.»

1. Waterkralen

«Waterkralen, zoals van het merk Orbeez, moet je niet in huis halen. Het zijn kleine plastic kraaltjes die groter worden wanneer ze met water in contact komen. Maar er zijn al meerdere incidenten gebeurd waarbij kinderen één waterkraal inslikten en stierven vanwege een darmobstructie.»

2. Elk speelgoed met knoopcel batterijtjes

«Zo van die cirkelvormige batterijtjes zitten in heel wat speelgoed», gaat de advocaat verder. «Maar dat is supergevaarlijk: als een kind er eentje per ongeluk zou inslikken, komt de batterij vast te zitten in de luchtpijp of slokdarm. Daar blijft het niet bij, want door de chemische samenstelling van de batterij kan het kleinood er een gat in branden in enkele seconden of minuten tijd.»

3. Hellende wiegjes

«Wiegjes horen vlak te zijn, niet hellend. De laatste jaren zijn hellende wiegjes uit de rekken gehaald, maar sommige bedrijven zijn creatief en omzeilen de regels door zo’n wiegje een ‘bouncer’ te noemen.»

In 2021 stierven minstens 90 baby’s door de Rock ‘n Play-toestellen van Fisher-Price. Daarin slapen baby’s in een hoek van 30 graden. De baby’s stikten nadat ze op hun op hun buik waren gerold. Om wiegendood te voorkomen moeten baby’s op een vlakke ondergrond slapen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be