Dit zeldzaam beestje is gespot op strand in Engeland

Aan een strand in Falmouth, in het zuidwesten van Engeland, heeft een snorkelaar een zeldzame onderwaterslak ontdekt. Door zijn felle kleuren wordt het diertje ook wel de ‘regenboogzeeslak’ genoemd. «Het is de eerste keer dat het beestje in een poel in het Verenigd Koninkrijk gespot wordt», vertelt marinebioloog Ben Holt van het Rock Pool Project aan de BBC.

In beeld
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vicky Barlow zoekt vaker naar opvallende zeediertjes. Ze is vrijwilliger bij het Rock Pool Project, dat zich inzet voor het zeeleven aan de Zuid-Engelse kust. Deze keer hoopte Barlow een spinkrab te ontdekken, maar de rotspoel had iets anders in petto. Toen ze enkele stenen omdraaide op het strand in Falmouth trof ze een uniek en kleurrijk beestje aan: de regenboogzeeslak. «Als je zoveel in poelen rondzoekt zoals ik de laatste tijd, begin je te zien welke rotsen iets interessants verbergen», vertelt de vindster. «Deze was er precies zo eentje.»

«We moeten zorg dragen voor de natuur»

Deze soort slak, ook wel Babakina anadoni genoemd, werd voor het eerst in Engeland ontdekt in 2022 voor de kust van de Scilly eilanden. Daarna werd hij nog een paar keer gespot, maar dit is de eerste keer dat het diertje in een rotspoel gezien is.

Normaal komt de regenboogzeeslak voor in de Zuid-Europese wateren, omdat het water daar warmer is. Dat het kleurrijke diertje nu ook in Engeland rondzwemt, is volgens Ben Holt van het Rock Pool Project te wijten aan de klimaatopwarming. «Het lijkt erop dat het diertje zich tegenwoordig ook goed voelt in onze wateren», vertelt de marinebioloog aan de BBC. «We moeten zorg dragen voor de natuur, zodat we deze zeldzame dieren niet verliezen.»