Huh. Hebben wetenschappers 8ste continent ontdekt?

Op school werd ons altijd geleerd dat er maar zeven continenten zijn. Maar wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om Zeelandië in kaart te brengen, wat ook het achtstecontinent wordt genoemd.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Zeelandië zou half zo groot zijn als Australië, maar werd pas in 2017 ontdekt door een groep geologen. Hoe kon zo’n gebied zo lang verborgen blijven? Wel, het continent zat namelijk voor 95% verborgen onder water. Het team gaf het gebiedde naam Zeelandië ofTe Riu-a-Māui in de Māori-taal. Maar omdat het continent zo diep onder water zat, was het een monnikenwerk om het helemaal in kaart te brengen. Maar dat is nu gelukt.

De wetenschappers verzamelden gegevens door rotsmonsters van de oceaanbodem te bestuderen. Hun bevindingen werden uiteindelijk gepubliceerd in het tijdschrift Tectonics, dat zich richt op de structuur en evolutie van de aarde.

In het tijdschrift leggen de onderzoekers uit dat dit Zeelandië, gelegen in de Stille Oceaan ten oosten van de Australische kust, oorspronkelijk deel uitmaakte van een supercontinent. Maar 23 miljoen jaar geleden zonk Zeelandië, waarvan Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië de enige overgebleven delen zijn.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be