OEPS. Fragmenten van Hitler-toespraak afgespeeld over intercom in Oostenrijkse trein

Op een sneltrein in Oostenrijk kregen passagiers onlangs in plaats van de gebruikelijke omroepingen fragmenten van een toespraak van Adolf Hitler te horen via de intercom. De reizigers werden onder andere opgeschrikt door nationaalsocialistische zinnen als «Heil Hitler» en «Sieg Heil».

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er werd een onderzoek geopend naar het incident en daaruit bleek dat twee verdachten zichzelf met behulp van een sleutel toegang hadden verschaft tot een van de intercomtoestellen in de rijtuigen en een mobiele telefoon met de opname naast de microfoon hadden gelegd. «Alles werd zeer luid afgespeeld. Het was echt onaangenaam en storend», aldus de woordvoerder.

Sleutel

Er is een aanklacht ingediend tegen de verdachten, die bij het uitstappen in Wenen duidelijk herkenbaar werden gefilmd door videocamera’s. Hoe de twee aan de sleutel zijn geraakt, is niet geweten, maar het is alvast uitgesloten dat het gaat om medewerkers van de ÖBB, zei de woordvoerder. «Het is een standaardsleutel die in heel Europa wordt gebruikt en waarvan er waarschijnlijk enkele tienduizenden zijn.»