Ontdek waarom Genk kiest voor frisse citroenen in de strijd tegen sluikstorters

De stad Genk wil op verschillende plaatsen in de Stalenstraat en Vennestraat een frisse citroengeur verspreiden die mensen er toe moet aanzetten dat ze zich onbewust ‘schoner’ gaan gedragen. Het is een van de maatregelen die de stad de komende maanden neemt om het zwerfvuil en het sluikstorten in de winkelstraten aan te pakken.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het nieuwe project komt voort uit een eerder coachingtraject van Mooimakers en bestaat uit verschillende maatregelen. «Omdat uit onderzoek blijkt dat er sneller vuil gegooid wordt in donkere hoekjes waar geen sociale controle is, plaatsen we op de gratis parking op de Stalenstraat daarom spotjes met bewegingssensoren, en dit gecombineerd met afbeeldingen van ogen. Zo creëren we een gevoel van surveillance wanneer het licht aanschiet als iemand iets wil dumpen», aldus schepen van Openbare Werken Erhan Yilmaz (CD&V).

Nudged by Nose

Verder komen er ook nog grondmarkeringen op de stoepen om aan te duiden waar er vuilbakken in de omgeving zijn, vuilniszakken die per stuk aangeboden worden, portretfoto’s van handelaars die vragen om hun straat mee proper te houden, en een aanpassing aan de parkeerautomaten waarbij gevraagd zal worden of men nog een parkeerticket wil.

Maar er wordt vooral uitgekeken naar de resultaten van het ’Nudged by Nose’-project. «Op de Stalenstraat plaatsen we drie zogenaamde ’Nudged by Nose’-vogelhuisjes. Die verspreiden een citroengeur. Uit onderzoek blijkt dat geur niet alleen ons sterkste zintuig is; ons brein associeert frisse geuren ook met ’schoon’ en ’zuiver’. Geur is bovendien een universele taal die iedere wijkbewoner spreekt», aldus schepen Yilmaz.