Sterkere cannabis en samenwerking tussen criminele organisaties leidt tot nieuwe risico’s

De cannabis die in Europa op de markt komt, is steeds potenter en de drug bestaat ook in steeds meer vormen. Tegelijkertijd gaan criminele organisaties steeds meer samenwerken. Een en ander creëert nieuwe risico’s, zowel voor de gebruikers als voor de overheden die geconfronteerd worden met druggeweld. Dat blijkt uit een analyse van de cannabismarkt in Europa, uitgevoerd door Europol en het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

De cannabismarkt is de grootste drugmarkt in Europa en vertegenwoordigt volgens beide organisaties naar schatting zo’n 11,4 miljard euro. Volgens recente schattingen hebben ongeveer 22,6 miljoen Europeanen tussen 15 en 64 jaar oud in het afgelopen jaar cannabis gebruikt, terwijl er de afgelopen tien jaar nooit grotere hoeveelheden van de drug in beslag werden genomen. In 2021 ging het om 256 ton marihuana en 816 ton cannabishars, naast meer dan 4,3 miljoen cannabisplanten.

«De sterkte van die cannabisproducten is enorm toegenomen», klinkt het bij Europol en het EMCDDA. «Tussen 2011 en 2021 steeg de gemiddelde sterkte van marihuana met 57 procent, en die van cannabishars met bijna 200 procent, wat de gezondheidsrisico’s voor gebruikers doet toenemen.»

Naast marihuana en cannabishars duiken ook steeds meer andere vormen van cannabis op, zowel natuurlijk als semisynthetisch en synthetisch, waaronder oliën, concentraten, vapeproducten en eetbare producten. Sommige daarvan zijn uitermate krachtig, terwijl andere gevaarlijke synthetische cannabinoïden bevatten.

Op die cannabismarkt zijn veel criminele groepen actief, zowel van binnen als van buiten de EU, aldus nog Europol en het EMCDDA. «Die werken vaak samen, zeker op groothandelsniveau. De manieren waarop de drugs gesmokkeld worden, evolueren ook, tot zelfs het gebruik van onbemande onderzeeërs. De groeiende cannabishandel leidt vaak tot gewelddadige confrontaties, terwijl tevens de corruptie die ermee gepaard gaat de rechtsstaat ondermijnt.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be