Tien maanden cel voor zinloos geweld tegen leerkracht

De Brugse strafrechter heeft een 39-jarige Bruggeling veroordeeld tot tien maanden effectieve gevangenisstraf voor twee feiten van opzettelijke slagen en verwondingen. K.D. ging op straat een leerkracht te lijf.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leerkracht begeleidde op 14 oktober 2021 zijn fietsende leerlingen in de Generaal Lemanlaan in Brugge. Toen ze stopten aan de verkeerslichten, zou een leerling geduwd zijn door een voetganger. Het slachtoffer vroeg wat er aan de hand was, maar dat was niet naar de zin van de beklaagde. K.D. deelde een drietal rake vuistslagen uit. Op een filmpje dat een leerling maakte, was te horen hoe de Bruggeling vervolgens dreigende taal bleef gebruiken.

Op 18 november 2020 was de beklaagde ook al betrokken geraakt bij feiten van zinloos geweld. Een veertiger stond aan de Panos in het station van Brugge op zijn vrouw te wachten toen hij plots hardhandig tegen de grond werd gewerkt. Het slachtoffer wist zelf niet meer of hij een duw of een slag had gekregen. Bij de feiten liep hij een hevige bloedneus op.

Provocatie

De beklaagde verklaarde aan de politie dat hij zich geprovoceerd voelde door de leerkracht, maar ontkende de slagen. Ook bij het incident aan de Panos ging het volgens D. enkel om een discussie, omdat het slachtoffer in de weg zou gestaan hebben. Van een confrontatie was naar eigen zeggen geen sprake.

De rechter veroordeelde K.D. uiteindelijk tot een effectieve gevangenisstraf van tien maanden. In het vonnis werd opgemerkt dat de dertiger al 33 veroordelingen opliep. Zo kreeg hij in september 2020 vijftien maanden cel voor prostitutiemisdrijven. Op het moment van de feiten stond hij nota bene nog onder voorwaarden.