Vier jaar cel voor moordpoging op persoon die «te veel lawaai» maakte

De rechtbank in Antwerpen heeft een straf van vier jaar uitgesproken voor Esiyas W.W. (27). De man werd vervolgd voor poging tot moord. Hij had eerder dit jaar iemand in zijn appartementsgebouw proberen neer te steken omdat die volgens hem «te veel lawaai» maakte.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politie werd op 1 januari 2023 naar de Dambruggestraat gestuurd voor een steekpartij. Het slachtoffer, dat enkel oppervlakkige verwondingen had, verklaarde dat hij rond de middag werd gewekt door gebonk op de voordeur. Toen hij de deur opende, stond er een man met een mes, die meteen in de richting van zijn borst stak.

Het slachtoffer kon snel een stap achteruit zetten, waardoor het mes enkel langs zijn huid schraapte. Uiteindelijk kon het slachtoffer de deur sluiten. Niet veel later werd W.W. op basis van zijn beschrijving opgepakt met twee messen op zak.

Ruzie

«De beklaagde verklaarde dat hij al drie maanden ruzie had met het slachtoffer», aldus de procureur enkele maanden geleden. «Die klopte vaak op de muur, waardoor hij niet kon slapen. Op de dag van de feiten was hij het beu. Hij bekende dat hij gestoken had en zei dat zijn hoofd helemaal ‘overhoop’ was.»

Toen W.W. later voor de onderzoeksrechter werd geleid, ontkende hij echter de feiten. Uit een buurtonderzoek bleek dat de beklaagde geregeld voor overlast zorgde in het gebouw. De vorige eigenaar van het appartement waar de feiten zich hadden voorgedaan, had ook al klacht ingediend wegens belaging.

Eerdere veroordelingen

De beklaagde liep al verschillende veroordelingen op en vormde volgens de procureur een gevaar voor zijn medemens. In het vonnis staat dat de beklaagde zich gewapend met twee messen naar de studio van zijn buurman begaf, tegen de voordeur stampte en enkele messteken uitdeelde. «Het slachtoffer kan van geluk spreken dat hij niet ernstiger gewond geraakt is.»