Vrouw na twintig uur levend uit zee in Portugal gered: «Een wonder»

Een vrouw die ruim twintig uur vermist was in zee is levend teruggevonden. Ze werd op ongeveer 45 kilometer van de kust van de Algarve gered door een Nederlands vrachtschip dat haar aan boord kon brengen. De 17-jarige vrouw, Erica, zat op een paddle board toen ze werd gevonden.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uitgeputte en zwaar onderkoelde jonge vrouw werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar stelt het naar omstandigheden goed. «We vonden haar in een ernstig onderkoelde toestand. Ze droeg alleen een bikini en moest de hele nacht op de plank blijven», zegt Afonso Martins, de havenkapitein van Vila Real de Santo António.

Strakke wind

Erica verdween zaterdag tijdens het paddle boarden ter hoogte van de grens met Spanje door een strakke wind. Haar vader was nog in het water gesprongen om haar te helpen, maar door de hevige wind was zijn actie weinig succesvol. De jonge vrouw kon, ondanks de wind, toch op haar board blijven staan.

‘Wonder in de Algarve’ kopte de krant Jornal de Noticias maandagochtend. Horácio Guerreiro, de woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis in Faro, waar Erica werd behandeld, zei dat ook in het ziekenhuis «iedereen verrast was». «Je hebt een groot overlevingsinstinct nodig, zelfbeheersing om niet in paniek te raken. Dit meisje is een held.»