Wereldrecord: meer dan 1.700 mensen maken dictee op de Champs-Elysées

De bekendste laan van Parijs werd onlangs omgetoverd tot een klaslokaal voor het grootste dictee ter wereld. Meer dan 1.700 leerlingen namen plaats aan de schoolbanken op de Champs-Elysées.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

5.100 mensen van verschillende leeftijden werden uitgekozen uit 50.000 inschrijvingen om deel te nemen aan het reusachtige dictee. Dat vond plaats in drie rondes met telkens 1.779 deelnemers. Daarmee vestigt Parijs een wereldrecord in het Guinness Book of World Records.

Duidelijke uitspraak

Katherine Pancol, voormalig lerares Frans en nu romanschrijfster, waagde zich eraan een van de dictees voor te lezen, en daarvoor heeft ze geoefend. «De woorden moeten duidelijk uitgesproken worden om begrepen te worden. Ik heb dus pauzes ingelast en gelet op de woordverbindingen», vertelt ze aan de Franse zender TF1.

«De Franse taal vieren»

De dictees werden niet gecorrigeerd en de organisatie wilde geen ranglijst opstellen, noch prijzen uitreiken. Het doel was om slechte schoolherinneringen te doen verdwijnen, want het dictee is altijd een vaste waarde geweest op de Franse schoolbanken. «Het idee is om trauma’s in iets anders om te zetten, en daarvoor moeten we de oefening in een nieuw jasje steken», zegt romanschrijver Rachid Santaki die de ceremonie organiseerde.

Het dictee moet ook de Franse taal vieren, vertelt Marc-Antoine Jamet, voorzitter van het Champs-Elysées-comité dat het evenement organiseerde. «Het dictee is een instrument van samenzijn. Het verenigt mensen. Het is een monument.» Voor de deelnemers is het natuurlijk ook gewoon leuk om deel uit te maken van een wereldrecord.