WOW. Kolkende rivier spoelt huis weg bij overstromingen in Alaska (video)

Het zuiden van de Amerikaanse staat Alaska wordt dezer dagen geteisterd door recordoverstromingen in de omgeving van de Mendenhall gletsjer. Op beelden is te zien hoe een groot huis aan de oever van de Mendenhall-rivier weggespoeld wordt door het smeltwater afkomstig van de gletsjer. Andere huizen dichter bij de gletsjer zijn afgesneden van de buitenwereld.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De stad Juneau, de hoofdstad van Alaska, waarschuwt voor oeverbreuken die zouden kunnen resulteren in een snelle landverschuiving. Een update van de National Weather Service van zondagochtend stelde dat het hoogste waterpeil in Mendenhall Lake, een proglaciaal meer in de Mendenhall-vallei, zaterdag om 23u15 uur 14,97 meter bedroeg, ruim boven het vorige record van 11,99 meter in juli 2016.

«Het waterpeil daalt snel, maar de overstromingen gaan door, net als de gevolgen langs de oevers van de Mendenhall-rivier», aldus de update van de weerdienst. «Er is melding gemaakt van aanzienlijke overstromingen in gebieden die eerder nooit overstroomden. Er is ook melding gemaakt van omvangrijke erosie van de oevers. De U.S. Coast Guard raadt zeelieden aan om voorzichtig te zijn in de getroffen gebieden.»

Smeltende gletsjer

Bewoners van de afgesneden huizen gebruikten motorboten, kajaks en waterscooters om generatoren naar huizen te brengen waar de stroom was uitgeschakeld, maar ook om bezittingen en gestrande huisdieren op te halen en de staat van huizen en voertuigen te controleren.

Sinds 2011 laat het door gletsjers afgedamde meer boven Juneau water vrij en overstroomt het vaak de vallei eronder. Sindsdien waren de overstromingen nog nooit zo hevig als nu.

De Mendenhall gletsjer in Alaska smelt overigens in ijltempo. Sinds 1929 is de gletsjer 2,82 km gekrompen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be