WUT. Française riskeert 12.000 euro boete voor beledigen Macron op Facebook

Een vrouw uit het noorden van Frankrijk moet zich voor de rechter verantwoorden voor een belediging aan het adres van de Franse president Emmanuel Macron. In een Facebookpost omschreef ze Macron als «uitschot», zo meldt het Franse persagentschap AFP. De vrouw riskeert een boete van 12.000 euro.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De vrouw, een vijftiger, werd vorige vrijdag gearresteerd en vastgehouden voor verhoor nadat er klacht werd ingediend over haar Facebookpost, zo vertelt Mehdi Benbouzid, de openbare aanklager in de noordelijke stad Saint Omer, aan AFP. De klacht betreft haar Facebookpost van 21 maart, daags voordat Macron een tv-interview gaf op TF1 om zijn controversiële pensioenhervormingen te verdedigen die landelijke protesten hebben ontketend.

«Dit stuk uitschot gaat u om 13.00 uur toespreken... het is altijd op televisie dat we deze vuiligheid zien», schreef ze. De vrouw was in 2018-2019 aanhanger van de Gele Hesjes-protesten, die Macron tijdens zijn eerste mandaat aan het wankelen brachten. Ze wordt beschuldigd van ‘belediging van de president van de republiek’ en zal op 20 juni terechtstaan in Saint Omer, aldus de aanklager.

Geen gevangenisstraf

De vrouw, die door de regionale krant La Voix du Nord ‘Valerie’ wordt genoemd, zei dat ze verbijsterd was toen de politie vrijdagochtend bij haar thuis aanklopte om haar te arresteren. «Ze willen een voorbeeld van mij maken», zei de vrouw tegen La Voix du Nord. «Ik vroeg hen of dit een grap was, ik was nog nooit gearresteerd», zei ze. «Ik ben niet publieke vijand nummer één.»

Als de vrouw in juni wordt veroordeeld, riskeert ze een boete van 12.000 euro, maar geen gevangenisstraf.