VIVE LA FRANCE! Macron blijft vijf jaar langer president van Frankrijk

Emmanuel Macron heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken behaalde de uittredende president 58,5% van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede ronde, Marine Le Pen, kreeg 41,5% van de stemmen achter zich.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De 44-jarige Macron, leider van de liberale centrumpartij La République en Marche (LREM), mag zich dus vijf jaar langer bewoner van het Elysée noemen. Le Pen, aanvoerder van het uiterst rechtse en nationalistische Rassemblement National (RN), wist de afgelopen weken een grote kloof in de peilingen te verkleinen, maar ze moest zowel in de eerste ronde als in de tweede ronde toch duidelijk de duimen leggen voor Macron.

Bijna 50 miljoen Fransen konden een stem uitbrengen, maar de opkomst lag zoals verwacht laag: Le Monde schrijft op basis van prognoses dat 28,2 procent van de stemgerechtigden thuis bleef. Het is ruim vijftig jaar geleden dat zo’n klein deel van de Fransen ging stemmen.

Kleiner verschil

Het verschil is wel kleiner dan in 2017: toen haalde Macron 66,10% van de stemmen. Ook toen was dat tegen Le Pen.

In de eerste ronde kreeg Macron 27,84 procent van de stemmen achter zijn naam, de 53-jarige Le Pen kon 23,15 procent van de kiezers overtuigen.

De meeste verliezende kandidaten van de eerste ronde riepen op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen of om niet voor Le Pen te stemmen. Enkel de extreemrechtse Eric Zemmour vroeg zijn kiezers om voor Le Pen te gaan.

Speech

Tijdens zijn overwinningsspeech op de Champ de Mars aan de Eiffeltoren in Parijs De waarschuwde Macron zondag dat er moeilijke tijden aankomen voor Frankrijk.

«De komende jaren zullen zeker moeilijk zijn, maar ze zullen historisch zijn, en we zullen ze samen moeten schrijven voor de komende generaties», aldus Macron. «We zullen veeleisend en ambitieus moeten zijn. We hebben nog zoveel te doen, en de oorlog in Oekraïne herinnert ons eraan dat we ons in tragische tijden bevinden, waarin Frankrijk haar weg moet vinden.»