Aantal rampen door extreem weer vervijfvoudigd op 50 jaar tijd

Het aantal rampen door extreem noodweer of door het klimaat is de voorbije vijftig jaar sterk gestegen. De rampen veroorzaken steeds meer schade, maar het aantal overlijdens neemt door de betere waarschuwingssystemen wel af, zo meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN in een rapport.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Atlas van de WMO maakt melding van een vervijfvoudiging van de natuurrampen als gevolg van meteorologische fenomenen en het klimaat tussen 1970 en 2019.

De afgelopen vijf decennia zijn wereldwijd zowat 11.000 rampen toe te schrijven aan noodweer en klimaat, die alles samen aan iets meer dan twee miljoen mensen het leven hebben gekost. Ruim 91 procent van de sterfgevallen deed zich voor in ontwikkelingslanden. De materiële schade van de rampen is na vijftig jaar opgelopen tot 3.640 miljard dollar, of meer dan 3.080 miljard euro.

Droogtes hebben in die vijf decennia het grootste aantal mensenlevens geëist: ongeveer 650.000. Maar ook stormen (577.000 doden), overstromingen (58.700) en extreme temperaturen (bijna 56.000) hebben een hoge tol geëist. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen werden niet in het rapport opgenomen.

Minder sterfgevallen

Het goede nieuws is dat de betere waarschuwingssystemen wel hebben geleid tot een duidelijke vermindering van het aantal sterfgevallen, van meer dan 50.000 per jaar in de jaren zeventig, tot minder dan 20.000 per jaar in het voorbije decennium. Toch zijn ook hier nog inspanningen nodig, want slechts de helft van de 193 WMO-leden beschikt over waarschuwingssystemen voor verschillende soorten risico’s. De VN-organisatie roept op tot betere meteorologische en hydrologische waarschuwingsnetwerken voor Afrika, delen van Latijns-Amerika en voor de eilandstaten in de Stille Oceaan en het Caraïbisch gebied.

De economische verliezen zijn gestegen van gemiddeld 49 miljoen dollar per dag in de jaren zeventig tot 383 miljoen dollar per dag tussen 2010 en 2019. Volgens de WMO zijn stormen verantwoordelijk voor de grootste economische schade.

Ook opvallend: zeven van de tien duurste rampen van de afgelopen vijftig jaar, vonden plaats sinds 2005.