Aantal verkeersdoden in Europa neemt sterke duik

Het voorbije dece nnium is het aantal verkeerdsdoden op Europese wegen met 37% gedaald. België doet beter dan het Europese gemiddelde, terwijl onze noorderburen de slechtste leerling van de klas zijn.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Het aantal verkeersdoden in coronajaar 2020 is op tien jaar met 37% gedaald. Dat blijkt uit een telling van de ngo European Transport Safety Council (ETSC). In 2020 kwamen goed 18.800 mensen om het leven op de Europese wegen. Dat zijn er 3.900 minder, of 17% minder, dan in 2019. Die daling heeft volgens het ETSC vooral te maken met minder verkeer op de weg tijdens de pandemie.

Griekenland mag zich op de borst kloppen

De Europese Unie had in 2010 gemikt op een halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2020. Dat doel wordt dus niet gehaald. Op nationaal niveau is Griekenland het enige land van de Europese Unie dat daarin slaagt: -54%.

België is een van het tiental landen dat beter scoort dan het Europees gemiddelde van -37%. Nederland maakt het minst vooruitgang in het terugdringen van het aantal verkeersdoden: op tien jaar tijd is het met slechts 5% teruggedrongen.