Aanval in supermarkt in Nieuw-Zeeland is terroristische daad

De aanval in een supermarkt in Auckland in Nieuw-Zeeland, waarbij vrijdag zes mensen gewond zijn geraakt, is een terroristische daad. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gezegd op een persconferentie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Een gewelddadige extremist ondernam een terroristische aanslag op onschuldige Nieuw-Zeelanders», zei premier Ardern op een persconferentie. «Wat vandaag gebeurde was verachtelijk, het was hatelijk, het was fout. De daad werd uitgevoerd door een individu, niet door een geloof - gegrepen door een ideologie die niemand hier ondersteunt.» De premier noemde de dader «een gekende dreiging» voor het land. Hij zou zijn geïnspireerd door Islamitische Staat (IS).

Drie gewonden kritiek

Het gaat om een man van Sri Lankaanse nationaliteit, die sinds 2016 onder politiebewaking staat. Volgens politiecommissaris Andrew Costner hield de politie de man in gaten en was ze in de buurt toen de aanval plaatsvond. «De realiteit is dat, wanneer je iemand 24/7 bewaakt, het niet mogelijk is om op elk moment onmiddellijk naast hem te staan. Het personeel greep zo snel mogelijk in en voorkwam verdere verwondingen in een angstaanjagende situatie.» De politie heeft de man binnen de 60 seconden na het begin van de aanslag doodgeschoten.

Volgens de hulpdiensten liggen drie gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een vierde is er ernstig aan toe en nog twee anderen hebben lichte verwondingen opgelopen. Getuigen verklaarden eerder tegen Nieuw-Zeelandse media dat meerdere mensen met steekwonden op de grond lagen. Op video’s is te zien hoe mensen wegrennen uit de supermarkt en anderen waarschuwen voor «een dader met een mes».