ACOD Onderwijs: «Versoepelingen kunnen leiden tot opstoot van het virus»

De nieuwe versoepelingen in het secundair onderwijs kunnen leiden tot een opstoot van het virus in het najaar. Dat vreest ACOD Onderwijs. «We moeten dan opnieuw overschakelen op afstandsonderwijs of het sluiten van klassen en/of scholen», reageert algemeen secretaris Nancy Libert donderdagochtend.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het onderwijsveld zat woensdagavond samen over de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs. De meningen liepen sterk uiteen en daarom hakte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts finaal zelf de knoop door: de mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober. Weyts nam die beslissing op basis van een afweging tussen enerzijds de risico’s op het vlak van de viruscirculatie en anderzijds de nadelen voor kinderen en jongeren.

Motor van vierde golf

ACOD Onderwijs zit naar eigen zeggen op de lijn van de virologen en experten die voorzichtiger willen zijn. «Als wij van hen horen dat het onderwijs de motor zou kunnen zijn van een vierde golf, vrezen wij dat deze versoepelingen zullen leiden tot een opstoot van het virus in het najaar», benadrukt Libert. «We moeten dan opnieuw overschakelen op afstandsonderwijs of het sluiten van klassen en/of scholen. Naar dat scenario willen wij niet terug.»

Naast het recht dat elke werknemer heeft, namelijk werken in veilige omstandigheden, vindt de onderwijsvakbond ook het leerrecht belangrijk. «Maar om dit leerrecht te garanderen, heb je naast leerlingen uiteraard ook leerkrachten nodig. Nu deze versoepelingen worden doorgevoerd, willen wij extra aandacht voor de luchtkwaliteit in de scholen, te beginnen met de verplichting van ‘de kanarie in de koolmijn’, zijnde de CO²-meter in elk lokaal. Ook hier is meten weten en de eerste stap is de CO²-meter», aldus Libert.