Al 13 besmettingen met omikronvariant van coronavirus vastgesteld in Nederland

Al dertien reizigers, die vrijdag uit Zuid-Afrika in de luchthaven van het Nederlandse Schiphol aankwamen, zijn besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging meldt wel dat patiënten die in Zuid-Afrika besmet zijn met de omikronvariant voorlopig nog niet zwaar ziek zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In totaal zijn 624 reizigers die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, getest door de lokale gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD). 61 reizigers hebben een positieve coronatest afgelegd en bevinden zich in isolatie. Het onderzoek naar die reizigers is echter nog niet afgerond. Mogelijk wordt de omikronvariant bij nog meer reizigers aangetroffen.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roept reizigers die sinds maandag in zuidelijk Afrika geweest zijn op om zich onmiddellijk te laten testen. Voor die mensen geldt een quarantaineplicht. De GGD zal controleren of de reizigers zich na hun aankomst in Nederland daadwerkelijk isoleren.

«Omikronpatiënten voorlopig niet zwaar ziek»

De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, Angélique Coetzee, meldde aan de Britse openbare omroep BBC wel dat de mensen die in Zuid-Afrika met de nieuwe omikronvariant van het coronavirus besmet zijn voorlopig niet zwaar ziek zijn.

De voorzitter merkte op dat het onderzoek zich nog in een heel vroeg stadium bevindt. «De patiënten klagen het meest over een pijnlijk lichaam en vermoeidheid of extreme vermoeidheid», zei ze. «We zien het bij de jongere generatie, niet bij oudere mensen.» Het zou niet gaan om patiënten die onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen.

Risico voor diabetes- of hartpatiënt

Aan de Telegraph zei Coetzee dat men zich wel zorgen moet maken dat de nieuwe variant oudere mensen die bijkomend lijden aan diabetes of hartaandoeningen, veel harder kan treffen. Ook zei ze dat de symptomen weliswaar ongewoon, maar mild zijn.

Begin november dacht ze voor het eerst aan de mogelijkheid van een nieuwe variant, toen patiënten met ongewone COVID-19-symptomen in haar praktijk in Pretoria kwamen. Die patiënten waren erg vermoeid, maar niemand had klachten over smaak- of reukverlies. «Hun symptomen waren zo anders en milder dan bij die mensen die ik eerder had behandeld.»

Coetzee was naar verluidt de eerste Zuid-Afrikaanse arts die de autoriteiten op 18 november had gewezen op een nieuwe variant. De omikronvariant (B.1.1.529) was het eerst geïdentificeerd in het zuiden van Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schaalde de variant in als zorgwekkend. Hij is mogelijk zeer besmettelijk en telt een groot aantal mutaties.