Al zeker 83 doden bij tornado’s in VS: «één van de ergste tornado’s in geschiedenis»

De Amerikaanse reddingsdiensten zijn zondag hard aan het werk en op zoek naar mogelijke overlevenden van de tornado’s die vrijdagavond en zaterdagochtend over het midden en zuiden van de Verenigde Staten trokken en er een spoor van vernieling achterlieten. De dodentol is inmiddels opgelopen tot 83.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Tientallen vermisten, verwoeste gebouwen zo ver het oog reikt en een wirwar van puin: de tornado’s die zes Amerikaanse staten doorkruisten zijn «een van de ergste reeksen tornado’s» uit de geschiedenis van het land, betreurde de Amerikaanse president Joe Biden.

Er zijn al 83 doden geregistreerd, maar de tol kan nog oplopen. «We weten nog steeds niet hoeveel levens verloren zijn gegaan en hoe groot de schade is», zei president Biden op de nationale antennes.

Dodental kan nog oplopen

Alleen al in de staat Kentucky vielen 70 doden en de gouverneur van de staat, Andy Beshear, vreest dat dat kan oplopen naar 100 slachtoffers.

Buiten Kentucky zijn minstens dertien doden geregistreerd, waaronder zes in Illinois. Die zes slachtoffers waren ’s nachts aan het werk in een Amazon-magazijn, waarvan het dak instortte. Van de ongeveer honderd aanwezigen konden er volgens de brandweer slechts vijfenveertig naar buiten. Reddingswerkers zetten hun zoektocht zondag voort.

In Tennessee zijn vier doden geteld, in Arkansas zijn twee mensen omgekomen en in Missouri viel minstens één dode.