Antigeentesten minder gevoelig voor omikronvariant

De antigeentesten, die als voordeel hebben dat ze binnen een paar minuten resultaat opleveren, zijn minder gevoelig voor de omikronvariant van het coronavirus dan voor de andere coronavarianten, waarschuwt de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration (FDA).

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Dat betekent dat de kans groter is dat antigeentesten bij een besmetting met de omikronvariant toch een negatief resultaat opleveren. «Voorlopige gegevens suggereren dat antigeentesten de omikronvariant wel opsporen, maar met een verminderde gevoeligheid», stelde de FDA in een verklaring. Toch blijft de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond het gebruik van antigeentesten toestaan, met inachtneming van precieze gebruiksaanwijzingen.

Follow-up

«Als een persoon negatief getest heeft met een antigeentest, maar ervan verdacht wordt COVID-19 te hebben, bijvoorbeeld door symptomen of een verhoogd besmettingsrisico als gevolg van blootstelling, is een follow-up met een moleculaire test (een PCR-test, red.) belangrijk», benadrukt het agentschap.

Een antigeentest meet de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is. De gevoeligheid van de antigeentesten wordt nu aangetast door de talrijke mutaties van de omikronvariant, stelt de FDA. Een PCR-test detecteert dan weer genetisch materiaal van het virus. Het is de meest betrouwbare coronatest.

Antigeentesten kunnen, in de vorm van zelftesten, thuis gebruikt worden. Experten raden het gebruik ervan aan om de pandemie onder controle te brengen. Vorige week kondigde de Amerikaanse president Joe Biden nog de aankoop van 500 miljoen sneltesten aan, die Amerikanen gratis kunnen opvragen op een website en die vanaf januari bezorgd worden.