Antwerpen gelooft niet dat verbod op vuurwerkverkoop oplossing is voor eindejaarsrellen

Een algemeen vuurwerkverbod, zoals de burgemeester van Amsterdam zondag voorstelde na een onrustige oudejaarsnacht, ziet men in Antwerpen niet als de oplossing voor het fenomeen van de eindejaarsrellen. «Het komt er gewoon op aan om kordaat tegen zulke relschoppers in te gaan», zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende grote steden in binnen- en buitenland hebben een onrustige eindejaarsnacht achter de rug. Op sommige plekken hebben relschoppers zelfs met vuurwerk naar politieagenten en hulpverleners gegooid. Amsterdams burgemeester Femke Halsema pleitte daarom zondag voor de invoering van een landelijk vuurwerkverbod.

Vandalisme

De Nederlandse regelgeving rond de verkoop van vuurwerk verschilt weliswaar van de Belgische. En een algemeen verbod op de verkoop is een federale kwestie, maar zelfs een nationaal verbod zou zijn doel hier wellicht voorbijschieten, meent de woordvoerder van De Wever. «Er is het online aanbod van illegaal vuurwerk en de verkoop in buurlanden zoals Frankrijk. Bovendien zien we ook andere criminele feiten, zoals het belagen van buurtbewoners en hulpdiensten, het vandaliseren van straatmeubilair en voertuigen, en brandstichtingen. Die gaan niet verdwijnen door een algemeen verbod op de verkoop van vuurwerk.»

Huisarrest

In Antwerpen is het particulier gebruik van vuurwerk trouwens al lang verboden. Volgens Vermant moet er gewoon kordaat tegen relschoppers worden opgetreden. Zo kregen 27 jongeren die bekendstaan als veelplegers huisarrest tijdens de oudejaarsnacht, een maatregel die de stad nu gaat evalueren. «Deze eindejaarsrellen zijn een fenomeen van de laatste jaren in grotere steden. Wie daaraan meedoet, moet een duidelijk signaal krijgen. Er is geen plaats in onze stadsgemeenschap voor wie het feestgebeuren voor ander verziekt», zegt Vermant.