Antwerpse rector wil schachtenverkoop afschaffen: «Geen ritueel van vernedering maar van verwelkoming»

Herman Van Goethem, de rector van de Universiteit Antwerpen, wil strengere regels rond studentendopen. Hij wil een nieuw charter waarin duidelijk staat dat álle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Dat zou het einde betekenen van de ‘schachtenverkoop’, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Antwerpse rector wil het ‘eigendomsrecht’ na een schachtenverkoop, waarbij schachten - gedoopte eerstejaarsstudenten - per opbod ‘verkocht’ worden verbieden. De schacht wordt dan tijdelijk - voor een dag of zelfs een volledige week - het ‘bezit’ van de hoogste bieder.

Volgens Van Goethem duurt dat te lang en zet de schachtenverkoop de deur open voor allerlei vormen van misbruik. Daarom trekt hij met een duidelijke eis naar het overleg dat de stad Antwerpen organiseert: «De schachtenverkoop moet expliciet verboden worden. Daar kan geen ernstige discussie meer over zijn.»

Sanda Dia

De rector benadrukt dat het huidige Antwerpse doopcharter stelt dat álle doopactiviteiten publiek toegankelijk moeten zijn. Maar een schachtenverkoop duurt soms een week waardoor het onmogelijk is om te controleren wat er op die verschillende dagen allemaal gebeurt. Een expliciet verbod van de schachtenverkoop is bovendien niet in het charter opgenomen. Van Goethem wil nu met een formele ban geen ruimte meer laten voor verschillende interpretaties van het charter.

De discussie over de dopen is extra gevoelig nu de start van het academiejaar plaatsvindt aan de vooravond van het langverwachte proces rond Sanda Dia. «De studenten zijn erg onder de indruk van wat er aan de KU Leuven zich met Sanda Dia heeft afgespeeld. We zijn aan het nadenken hoe we een ritueel van vernedering kunnen omzetten in een ritueel van verwelkoming», aldus de rector in een interview met Radio 2 Antwerpen.