AstraZeneca en EU kondigen overeenkomst aan om hun geschil te beëindigen

Het farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de levering van coronavaccins, dat een einde maakt aan de gerechtelijke procedure die de EU voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg had gestart wegens de vertraagde leveringen. Dat hebben beide partijen vrijdag aangekondigd.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Tot het einde van het eerste trimester van 2022 engageert AstraZeneca zich om nog ongeveer 200 miljoen dosissen te leveren om de 100 miljoen dosissen die de 27 lidstaten op 30 juni hadden ontvangen te vervolledigen, verduidelijkt de Europese Commissie in een mededeling. De Commissie wijst erop dat het contract dat in augustus 2020 getekend werd op 300 miljoen dosissen sloeg.

Ramkoers

Het akkoord voorziet dat AstzaZeneca 135 miljoen dosissen aan de EU-lidstaten zal leveren tegen het einde van dit jaar, waarvan 60 miljoen voor het einde van het derde trimester van 2021. Voor eind maart 2022 komen daar nog eens 65 miljoen dosissen bij.

Van bij het begin van de levering van het vaccin, dat de Brits-Zweedse farmareus ontwikkelde met de universiteit van Oxford, lagen de Commissie en AstraZeneca op ramkoers. Het bedrijf had snel de leveringsverwachtingen voor de EU naar beneden herzien. De Europese Commissie vond dat het contract niet werd nageleefd en startte een gerechtelijke procedure voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het akkoord houdt in dat deze procedure nu gestopt wordt.