Bekende BBC-presentatrice overleden «aan bijwerking van AstraZeneca-vaccin»

De Britse radiopresentatrice Lisa Shaw is volgens haar familie overleden aan de gevolgen van bloedklonters nadat ze gevaccineerd werd met het AstraZeneca-vaccin. De bijwerking is uiterst zeldzaam.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Lisa Shaw, die sinds 2015 als presentatrice werkte voor BBC Radio Newcastle, overleed vorige week vrijdag op 44-jarige leeftijd. Enkele weken geleden kreeg ze haar eerste prik van AstraZeneca. Een week na haar inenting kreeg ze zware hoofdpijn en werd ze ernstig ziek. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis waar ze een behandeling kreeg tegen bloedklonters. Haar familie vermoedt dat ze de bloedklonters kreeg als gevolg van haar vaccinatie. Dat wordt momenteel verder onderzocht.

Geen AstraZeneca voor mensen onder de 41 jaar

Bloedklontervorming is een bekende, maar uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin die vooral jongere mensen, vooral vrouwen, binnen de 14 dagen na toediening van het vaccin treft. In ons land wordt AstraZeneca om die reden niet gegeven aan mensen onder de 41 jaar. In het Verenigd Koninkrijk krijgen mensen onder de 40 jaar indien mogelijk een ander vaccin dan AstraZeneca. Het risico op een bloedklonter als gevolg van het AstraZeneca-vaccin bij veertigers wordt geschat op 1 op 100.000, zo meldt de Britse medicijnwaakhond MHRA. Het risico op overlijden is in alle leeftijdscategorieën ongeveer 1 op 1 miljoen.