Beklijvend jaaroverzicht bundelt belangrijkste internationale nieuwsfeiten in 7 minuten (video)

We weten het: je wordt dezer dagen om de oren geslagen met jaaroverzichten, maar deze terugblik van de Amerikaanse nieuwssite Vox wilden we je niet onthouden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Elk jaar balt de Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite Vox de belangrijkste internationale nieuwsfeiten samen in een wervelend filmpje van een aantal minuten. Vox heeft een gelijknamig YouTube-kanaal, waar het sinds 2014 video’s plaatst over actuele onderwerpen. Anno 2022 heeft het kanaal meer dan 11 miljoen abonnees. In mei 2018 werkte Vox samen met Netflix om een wekelijkse tv-show getiteld ‘Explained’ uit te brengen.

Het jaaroverzicht

Het filmpje blikt terug op alweer een bewogen jaar. In 2022 overschreed de wereldbevolking de kaap van 8 miljard mensen. Na meer dan twee jaar van sluitingen en quarantaines pikten mensen hun oude leventje weer op, al ging dat niet zonder slag of stoot. Het aantal bruiloften en reizen schoot omhoog, maar dat gold ook voor verloren bagage en de wereldwijde inflatie. Cryptocurrency was op weg naar een geweldig jaar, totdat het in een ravijn donderde.

Rusland viel Oekraïne binnen en de wereld schoot het land te hulp. Vluchtelingen werden verwelkomd in de omringende landen, en degenen die achterbleven inspireerden mensen over de hele wereld. Wereldwijde protesten schreeuwden om gerechtigheid in Iran. Voetbalteams kwamen tijdens het WK op voor arbeidsmigranten en de LGBTQ+-gemeenschap. Cuba legaliseerde het homohuwelijk. De wereld stond even stil toen de langst regerende monarch van Engeland, koningin Elizabeth II, overleed. En we hebben allemaal veel TikTok gekeken.

Neem 7 minuten de tijd om terug te blikken op de internationale gebeurtenissen die dit jaar hebben vormgegeven.