België is het snelst vaccinerende land van de EU

België is het snelst vaccinerende land van de Europese Unie. Dat blijkt uit een grafiek die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op zijn Facebookpagina plaatste.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Vrijdag lag het aantal geplaatste dosissen per 100 inwoners in België op 1,27 (gemiddelde van de afgelopen zeven dagen). Daarmee doet ons land het beter dan Nederland (1,18) en Luxemburg (1,15). De slechtste leerlingen zijn Bulgarije (0,25) en Ierland (0,11).

Minister Beke wijst erop dat Vlaanderen zelfs nog sneller vaccineert dan het Belgische gemiddelde, «en dit tempo houden we de komende twee weken vlot aan. In die periode zullen we maar liefst 1,3 miljoen prikken zetten, waarvan 1 miljoen eerste dosissen. We verwachten dan ook dat de vaccinatiegraad tegen 21 juni, de start van de zomer, maar liefst 70 procent zal bedragen bij de Vlaamse volwassen bevolking (1e prik)».

Vaccinatiegraad

Volgens Wouter Beke zijn er verschillende redenen waarom Vlaanderen zo sterk vaccineert: «We hebben niet alleen een sterke vaccinatietraditie, daarbovenop zetten we via onze vaccinatiecentra in op nabijheid. De samenwerking tussen de eerstelijnszones en de lokale besturen verloopt uitstekend. Ons medisch personeel staat elke dag paraat, net als de vele vrijwilligers.»

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat Vlaanderen aan de Europese top staat qua vaccinatiegraad. Het Vlaams Gewest moet enkel Malta, IJsland en Hongarije (dat gebruik maakt van vaccins die niet geverifieerd zijn door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), namelijk van Russische en Chinese vaccins) laten voorgaan. Net onder Vlaanderen staan Finland en Wallonië.