Bestuurder Strépy gaf toe dat hij te snel reed: «Hij was verrast door de groep carnavalisten»

De bestuurder van de wagen die zondag inreed op een groep carnavalisten in Strépy-Bracquegnies, heeft toegegeven dat hij te snel reed. Dat heeft het parket van Bergen dinsdag gemeld op een persconferentie.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De inzittenden van de wagen worden niet in verdenking gesteld van doodslag, zoals de kwalificatie aanvankelijk luidde. Voor de bestuurder, Paolo F., is nu sprake van onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg in het kader van een verkeersongeval. Hij werd aangehouden.

Remlicht was aan

De passagier, Antonino F., werd in verdenking gesteld voor het niet verlenen van hulp aan mensen in nood. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden. Procureur des Konings Christian Henry, procureur-generaal Ignacio de la Serna en substituut Damien Verheyen verduidelijkten dat de bestuurder de feiten heeft erkend, waaronder de overdreven snelheid.

Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat het voertuig 90 kilometer per uur reed, waar slechts 50 kilometer per uur toegelaten was. Het voertuig remde voor de aanrijding, want de politie stelde vast dat het remlicht aan was. «Paolo F. bekende dat hij sneller reed dan toegelaten in de Rue des Canadiens, waar het drama zich voltrok», zei substituut Damien Verheyen. «Hij bekende dat hij verrast was door de groep ’gilles’ (carnavalisten, nvdr). Hij legde uit dat hij enkele honderden meters voortreed omdat hij in shock was.» Zeker één lichaam van een slachtoffer lag in het voertuig na de aanrijding, zegt het gerecht.

Speekseltest negatief

«Volgens de ademtest zondag had de bestuurder 0,29 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht, een lichte overschrijding van de toegelaten limiet», zegt de substituut. «De speekseltest die een indicatie moest geven van mogelijk druggebruik was negatief. Er moet wel nog een paar dagen gewacht worden op de volledige resultaten van de bloedanalyse, om definitief te concluderen dat de bestuurder al dan niet drugs nam.»

Het parket wees erop dat de feiten nog kunnen geherkwalificeerd worden. «De kwalificatie bij de inverdenkingstelling is voorlopig en is gebaseerd op de eerste elementen uit het onderzoek, die nog extreem fragmentarisch zijn. Ze kan evolueren in alle stadia van de procedure, ook gedurende het onderzoek, als nieuwe elementen zouden wijzen op een eventuele intentie van doodslag», aldus het parket van Bergen. Er moeten nog verschillende onderzoeksdaden verricht worden, zowel à charge als à decharge.

Bij het drama kwamen zes personen om het leven en raakten 39 anderen gewond.