Betoging tegen verplichte vaccinatie lokt 1.500 mensen naar Brussel

In Brussel zijn zaterdag 1.500 mensen samengekomen om te protesteren tegen een mogelijk verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel en de gewone bevolking. Ondanks het protest steeg de Brusselse vaccinatiegraad in de laatste week van augustus lichtjes.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Met slogans zoals ‘Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid’ en ‘Nee aan verplichte vaccinatie’ stapten zaterdag enkele honderden Franstalige betogers van het Jubelpark naar de gebouwen van de Franstalige omroepen RTBF en RTL. Ze hielden daar halt omdat de media volgens hen te eenzijdig bericht over de coronacrisis en de vaccinatiecampagne.

De manifestanten keren zich tegen een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel en vrezen dat die er ook zal komen voor de gewone bevolking. Met deze mars willen ze ook voorkomen dat een coronapas wordt ingevoerd in Brussel. Dat laatste staat op de agenda van het volgende Overlegcomité op 17 september.

Vaccinatiegraad stijgt lichtjes

Omdat Brussel een achterstand heeft op het aantal gevaccineerde inwoners, kondigde de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GCC) eind augustus acties aan in scholen, apotheken, gebedshuizen, bedrijven en bouwwerven. De GGC wil zo de komende maanden 16.000 vaccins per week zetten zodat eind oktober 65% van de Brusselse bevolking volledig is ingeënt.

De acties van het GGC hadden eind augustus al lichtjes effect op de vaccinatiecijfers. Volgens de GGC hebben 65% van de Brusselse bevolking een eerste prik gekregen. Sinds eind augustus is 62% volledig gevaccineerd, terwijl de week ervoor de teller van volledig gevaccineerde inwoners nog op 61% stond. Vooral bij de bevolkingsgroep onder 45 jaar is er de komende weken nog een grote inhaalbeweging nodig.