«Bewegen is beter dan een scan bij lage rugpijn»

Het beste middel tegen lage rugpijn is blijven bewegen. Een radiologisch onderzoek is meestal niet aangewezen en heeft het geen invloed op het verdere genezingsproces. Dat stelt de FOD Volksgezondheid in een nieuwe campagne.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Lage rugpijn is heel vervelend, maar verdwijnt vaak spontaan na enkele dagen of weken. Wie last heeft van lage rugpijn kan best zijn dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten. Blijven bewegen is de beste remedie. Oefeningen zijn essentieel om rugpijn sneller te doen verdwijnen en het terugkeren ervan te voorkomen.

Bewegingsplan op maat

«Praat met je arts over een bewegingsplan, eerder dan te gaan voor een scan», adviseert de FOD Volksgezondheid in samenwerking met het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. De nieuwe campagne zal gebruikmaken van verschillende campagnebeelden in het straatbeeld die de aandacht vestigen op het belang van blijven bewegen in verschillende situaties. Bij elk beeld zal een specifieke slagzin worden gebruikt die inspeelt op de betreffende situatie. Zo is er onder meer een affiche met daarop iemand die bureauwerk uitvoert en daarbij de slogan ‘Lage rugpijn? Blijf er niet mee zitten’. Vanaf 11 januari zijn er radiospotjes en de campagne wordt ook gepromoot op sociale media.

Röntgenfoto’s en CT-scans gebruiken ioniserende straling, die bij overmatig gebruik de gezondheid kan schaden. In de uitzonderlijke gevallen waarbij een radiologisch onderzoek toch aangewezen is, zal de arts dit onderzoek steeds kaderen in een groter plan van aanpak. Meer info op de website.