BOARDGAME. ‘Dodo’: De dodo redden? Een eitje!

Je kan geen omelet maken zonder een paar eieren te breken, maar hopelijk eindigt het broedsel van de allerlaatste dodo ter wereld niet op jouw bord! Test jouw geheugen en reflexen in het familiespel Dodo van 999Games.

door
Rufus Verswijvel
Leestijd 2 min.

Dat de dodo niet de snuggerste vogel van de klas was, wisten we al langer... Het laatste bont gevederde exemplaar van deze vogelsoort heeft zojuist haar nest gebouwd en wil haar ei beginnen uit te broeden. De locatie van het nest is echter niet ideaal, want het ei rolt langzaam maar zeker de berg af zonder dat de moeder er erg in heeft. Gelukkig heb jij het wel op tijd gespot!

Met uitsterven bedreigd

Het doel van het spel is zo snel mogelijk de juiste onderdelen bij elkaar te sprokkelen om bruggen te bouwen langs de bergwand. Teamspirit, vliegensvlugge refexen en een ijzersterk geheugen zijn hier letterlijk van levensbelang. Je bouwt bruggen aan de hand van materiaalfiches. Als het icoon van de fiche overeenstemt met dat op de dobbelsteen, mag je de fiche gebruiken om ermee te bouwen. Is de fiche fout, dan draai je hem terug om en moet de volgende speler de dobbelsteen werpen. Zelfs wanneer je een foute fiche omdraait, is het dus belangrijk om te onthouden wat er op afgebeeld stond en waar hij lag, want misschien zoek je volgende keer wél dat icoon.

Als je alle bruggen en het vlot op tijd afwerkt, is er geen vuiltje aan de lucht en landt het ei zachtjes aan de voet van de berg op een kussen gevuld met donsveren. Als je er niet in slaagt om alles te bouwen, eindig je met een geklutst ei…

Ons verdict

Dodo is een vrolijk familiespel waar zowel jong als oud veel plezier aan kan beleven. Wie had ooit gedacht dat een bal die langzaam langs een klif naar beneden rolt voor zoveel adrenaline en stress zou zorgen? Het is niet verwonderlijk dat het spel de award voor beste kinderspel voor kinderen in de wacht wist te slepen. Zowel het concept als de spelregels zijn eenvoudig, maar daarom niet minder uitdagend.

De grootste sterkte van het spel is teveneens de grootste zwakte: het instabiele ei. Je zou tijdens je enthousiasme wel eens per ongeluk tegen de tafel kunnen stoten, waardoor het ei ineens de diepte in stort en het onmiddellijk game over is. Niet zo handig als je speelt met kleine kinderen!

Dodo van 999Games is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt.