Bredene voert statiegeld in op petflessen en blikjes op het strand

De gemeente Bredene gaat van start met een proefproject voor statiegeld op petflessen en blikjes. Tussen 15 juli en 15 augustus wordt aan strandposten statiegeld ingevoerd. Wie daar een drankje koopt, krijgt 20 eurocent terug bij het inleveren van de lege verpakking. Bredene wil met het proefproject het nut van statiegeld op plastic aantonen en het zwerfvuilprobleem aanpakken.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bredene wordt als kustgemeente dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden plastic afval op de stranden. Daarom wil de gemeente al langer statiegeld invoeren op petflessen en blikjes. Bredene gaat nu van start met een proefproject. Gedurende één maand wordt aan de Bredense strandposten 1, 2 en 3 statiegeld ingevoerd op de verkoop van petflessen of blik.

20 cent

«Aan Twins Surfclub en de beachbars van de strandposten 2 en 3 krijgt men 0,20 euro terug als men de lege verpakking van de daar aangekochte consumptie, met unieke sticker, terugbrengt naar de toiletdame aan dezelfde strandpost», legt burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (Vooruit) uit.

Iets te bewijzen

Bredene heeft met het proefproject de ambitie om aan de Vlaamse regering te bewijzen dat statiegeld op blikjes en petflessen nuttig is. «Dit is de enige manier om zwerfvuil significant te reduceren. Deze manier werkt en moet worden ingevoerd. We moeten immers niet alleen alles op alles zetten om te zorgen voor een proper strand en zee, maar ook voor minder zwerfvuil in ons dagelijks bestaan», besluit burgemeester Vandenberghe.