Britse premier erkent «vreselijke tol» na 150.000 coronadoden

De Britse premier Boris Johnson erkende de «vreselijke tol» van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk nadat uit officiële cijfers bleek dat nu meer dan 150.000 mensen zijn overleden binnen 28 dagen nadat ze positief waren getest op COVID-19.

AFP / J. Hill
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Een wetenschapper die de regering adviseert, zei dat het totaal nadat zaterdag nog eens 313 doden werden aangekondigd, een «absolute tragedie» is die nog erger is omdat «veel doden te vermijden waren als we in de eerste en tweede golf eerder hadden gehandeld».

Met in totaal 150.057 doden volgens deze methode van meten, werd het Verenigd Koninkrijk het zevende land dat deze mijlpaal passeerde, na de Verenigde Staten, Brazilië, India, Rusland, Mexico en Peru. Maar uit afzonderlijke cijfers van het nationaal bureau voor statistiek blijkt dat er nu 174.000 sterfgevallen zijn geregistreerd in het VK waar COVID-19 op de overlijdensakte is vermeld.

De nieuwe sterfgevallen werden wereldkundig op een ogenblik dat de nationale gezondheidsdienst (NHS) nog steeds te maken heeft met aanzienlijke spanningen door de omikronvariant en recordhoge nieuwe besmettingen registreert, hoewel de sterftecijfers lang niet zo scherp zijn als eerder in de pandemie vanwege de vaccinaties en de nieuwe stam waarvan wordt aangenomen dat die milder is.

Defensie

Uit gegevens van de NHS blijkt dat 39.142 NHS-medewerkers in Engeland op 2 januari afwezig waren vanwege COVID-19-redenen, een stijging van 59 procent ten opzichte van de voorgaande week (24.632) en meer dan drie keer het aantal van begin december (12.508). Defensie houdt zowat 9.300 militairen paraat om bij te springen.

België

meer België

Spotlight

The Lost King: «Vrouwen moeten dubbel zo hard knokken om hun doel te bereiken»

Van een koningin naar een koning is maar een kleine stap. Na ‘The Queen’ en ‘Victoria & Abdul’ gaat regisseur Stephen Frears voor zijn nieuwe film ‘The Lost King’ nog maar eens te rade bij het Britse koningshuis. De komedie baseert zich op historische feiten en toont hoe een amateur-geschiedkundige alles in het werk stelt om de beenderen van koning Richard III op te sporen... meer dan 500 jaar na zijn dood.

meer Spotlight