Brusselse begraafplaats blundert: anonieme graven terroristen stonden per ongeluk online

De exacte locaties waar drie zelfmoordterroristen van de aanslagen van Parijs begraven liggen waren de afgelopen dagen online te vinden. Een RTBF-journalist ontdekte dat toevallig op de website van de begraafplaats in Evere.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De anonieme graven van de drie terroristen waren plots niet meer zo anoniem. Het was al bekend dat Brahim Abdeslam, Bilal Hadfi en Chakib Akrouh op de multireligieuze begraafplaats in Brussel lagen, maar hun graven waren geanonimiseerd om elke vorm van macaber toerisme te vermijden. Toch kwamen de precieze locaties onlangs online te staan. Langer dan een week kon je op de website van de begraafplaats in Evere zelfs een routebeschrijving downloaden naar het graf van de terroristen.

Zoekfunctie

De gemeente had op de website van de begraafplaats een zoekfunctie geïnstalleerd waarmee je de details van alle 5.000 graven kon raadplegen. Zo konden de nabestaanden hun dierbare gemakkelijker terugvinden. Maar in de zoekmachine werd per ongeluk ook de informatie van de zelfmoordterroristen opgenomen. Hicham Chakir (PS), voorzitter van de begraafplaats, betreurt dat ook die namen online verschenen zijn en zegt dat ze ondertussen offline werden gehaald.

Brahim Abdeslam is de broer van Salah Abdeslam en blies zichzelf op in een Parijs café op 13 november 2015. Ook Bilal Hadfi en Chakib Akrouh lieten hun explosievengordel ontploffen, respectievelijk aan het Stade de France en in het Franse Saint-Denis.