Brusselse meerderheid wil namen MIVB-stations vervrouwelijken

De Brusselse meerderheid heeft een voorstel van resolutie ingediend om de namen van bus- en tramhaltes en metrostations van de MIVB te vervrouwelijken. Het gaat om een voorstel van de PS. De voorkeur gaat naar vrouwen die een sterke band hebben met Brussel of België.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Uit het project Equal Street Names bleek dat slechts 3,6 % van de straatnamen vernoemd zijn naar vrouwen, terwijl dat bij mannen 26 % is. Hetzelfde geldt voor de metrostations: 29 van de 59 stations dragen de naam van een man, terwijl slechts 4 stations naar een vrouw verwijzen. Daarbovenop zijn slechts 4 van de 91 kunstwerken in de metro- en premetrostations van de hand van een vrouw.

Eender welke achtergrond, origine of geaardheid

Daarom wil de Brusselse meerderheid (PS, Ecolo, DéFI, Groen, Open VLD en one.brussels), op voorstel van Leila Agic (PS), alle toekomstige stations van de MIVB de naam van een vrouw geven. Het gaat met name over de nieuwe stations van lijn 3. De voorkeur gaat daarbij naar vrouwen die een sterke band met het Brussels Gewest of België hebben. «Het kan gaan om vrouwen uit eender welke achtergrond, bijvoorbeeld van andere origine, verschillende sociale kringen (arbeidsters, onderneemsters, kunstenaressen, atletes...) en diverse groepen zoals de LGBTQIA+-gemeenschap of non-binaire personen.»

De Brusselse meerderheid vraagt de MIVB daarnaast te kiezen voor representatieve Brusselse of Belgische jongeren als een halte tijdelijk een andere naam krijgt.