China noemt neerhalen van ballon door VS een «overdreven reactie»

China heeft zondag zijn «grote ontevredenheid» uitgedrukt nadat de Verenigde Staten een Chinese ballon hadden neergehaald. Washington gebruikte geweld tegen een «onbemand civiel luchtschip» en Peking behoudt zich het recht voor «op een passende manier» te reageren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

door
belga
Leestijd 1 min.

Peking gaf eerder al toe dat de ballon uit China kwam, maar dat die diende voor civiele doeleinden en «door overmacht, volledig toevallig» terechtgekomen was in het Amerikaanse luchtruim. De VS zijn er echter van overtuigd dat het om een spionageballon ging. Zaterdag schoot de Amerikaanse marine de ballon uit de lucht voor de kust van South Carolina. De brokstukken worden verzameld en zullen worden onderzocht.

Gespannen relatie

Dat de VS in deze omstandigheden is overgegaan tot geweld, is een «duidelijk overdreven reactie» en een schending van de internationale standaardpraktijken, aldus Peking nog.

Door het incident staan de relaties tussen de VS en China opnieuw extra gespannen. Zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn geplande bezoek aan China uitgesteld.