Chinese ballon was «duidelijk» bedoeld voor spionage

De Chinese ballon die vorige week over de Verenigde Staten vloog, was duidelijk uitgerust met spionagemiddelen, dus niet met weerapparatuur. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar meegedeeld.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De foto’s die gemaakt werden door U2-verkenningsvliegtuigen tonen aan dat het materiaal waarmee de ballon was uitgerust «duidelijk is gemaakt voor observatie voor spionagedoeleinden», zo deelt de medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken mee. «Er waren talrijke antennes, een geheel dat waarschijnlijk in staat was om communicatie te verzamelen en te lokaliseren».

De VS zijn er ook van overtuigd dat de ballon deel uitmaakte van een hele vloot spionageballonnen, die door Peking boven meer dan veertig landen op vijf verschillende continenten werd gestuurd.

«OVERDREVEN REACTIE»

Het verschijnen van een enorme Chinese observatieballon boven Amerikaans grondgebied heeft de sowieso al ijzige betrekkingen tussen beide landen nog verder bekoeld. De Amerikaanse regering beschuldigt China ervan militaire installaties te willen bespioneren. Peking noemt het neerhalen van de ballon dan weer een overdreven reactie.

Door het geschil over de ballon heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week een geplande reis naar China geannuleerd.