Concert- en nightlifesector pleit voor code oranje op 12 februari

De concert- en nightlifesector wil dat de coronabarometer op 12 februari naar code oranje schakelt. Dat zou namelijk betekenen dat de sector dan opnieuw voor een staand publiek de deuren mag openen. «We bloeden ons laatste bloed, nu nog wachten met stelpen is schuldig verzuim», klonk het in een open brief die ondertekend werd door meer dan 100 organisaties, waaronder Ancienne Belgique, Sportpaleis Group en Voo?uit.

AFP / P. Ellis
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sinds 28 januari is de coronabarometer in voege. Sindsdien bevindt ons land zich in code rood, wat onder meer betekent dat de nachtclubs en concertzalen voor een staand publiek gesloten zijn. Enkel een zittend publiek is toegelaten. «Dat is voor de meeste concertzalen en clubs niet enkel een verlieslatend model, het gaat ook voorbij aan de ziel van wat we doen», klinkt het. Ook van de beloofde steunmaatregelen is volgens de sector niets te zien. «De overheid blijft heel stil over hoe wij kunnen overleven.»

«Elke week telt»

Daarom pleiten de zalen en clubs ervoor om op 12 februari over te schakelen naar code oranje. Daarbij zouden ze dan een zaalcapaciteit mogen hebben die zich ergens tussen 60 en 90% bevindt.

De sector onderstreept dat elke week telt, want «in andere belangrijke concertlanden (Frankrijk, Ierland, Engeland, Schotland, Denemarken, ?) kunnen shows nu al zonder noemenswaardige beperkingen plaatsvinden. De muziek- en nightlifesector bestaat bij uitstek in een internationale context en het gevaar bestaat dat artiesten België gewoon zullen overslaan».

«EEN BLOEDBAD»

Door de maatregelen zijn er volgens de sector talloze artiesten, toeleveranciers en technici die momenteel zwarte sneeuw zien. «Dit wordt een bloedbad en op deze manier staat ons een gigantische braindrain te wachten. Onze sectoren zijn belangrijke werkgevers en we kunnen niet langer lijdzaam toezien hoe steeds meer mensen na bijna twee jaar de broeksriem aanhalen écht voorbij het laatste gaatje zijn», besluit de sector.

België

meer België

Spotlight

Delen van broncode Twitter gelekt op internet

Delen van de broncode van microblogiste Twitter hebben online gestaan na een groot datalek. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten. De gevoelige data werden gepubliceerd op het platform GitHub. Twitter heeft nu aan de Californische rechtbank gevraagd GitHub op te dragen bekend te maken wie de persoon is die de code deelde en wie de code gedownload heeft.

meer Spotlight