COP26 bereikt afgezwakt klimaatakkoord

De zowat 200 deelnemende landen aan de klimaattop in Glasgow zijn overeengekomen het gebruik van steenkool als energiebron af te bouwen en meer inspanningen te leveren om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dit alles in een poging om de doelstellingen van de klimaatakkoorden van Parijs te halen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Na twee weken van intense onderhandelingen, heeft de voorzitter van de COP26-klimaatconferentie het ‘Glasgow Climate Pact’ voorgesteld. Daarin bevestigen de deelnemende landen inspanningen te zullen doen om minder steenkool te gebruiken zonder daarbij de vrijgekomen CO2 op te vangen en een einde te maken aan «inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen». Dat is een afzwakking van de plannen die oorspronkelijk op tafel lagen. Aanvankelijk was er sprake van een uitfasering van steenkool, maar dat werd aangepast onder druk van onder meer India en China.

De staten worden ook opgeroepen om tegen eind 2022 hun engagementen op te voeren om vervolgens in lijn te liggen met de temperatuurdoelstelling van Parijs (ver beneden +2 graden en indien mogelijk +1,5 graden), rekening houdend met de «verschillende nationale omstandigheden"». De tekst voorziet een verdubbeling tegen 2025 van de financiering voor ontwikkelingslanden om zich te kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

FELLE REACTIES

De lastminutewijziging met betrekking tot steenkool zorgt voor veel ongenoegen. «China en India zijn uitleg verschuldigd aan landen die het kwetsbaarst zijn voor de gevolgen van klimaatverandering», zei COP26-voorzitter Alok Sharma in de Britse media.

Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is ontevreden over de uitkomst van COP26. Volgens haar is de klimaattop eenvoudig samen te vatten als «blablabla». «Het echte werk gaat voort buiten deze zalen. En we zullen nooit opgeven», schrijft ze op Twitter.

Greenpeace noemt het slotakkoord zwak. «Het biedt geen antwoord op de klimaatcrisis die ons nu bedreigt. Grote beslissingen worden doorgeschoven naar volgend jaar», zegt de milieuorganisatie. Anderzijds bevat het akkoord wel «een belangrijk signaal dat het tijdperk van steenkool en fossiele subsidies ten einde loopt en legt het de focus op een rechtvaardige transitie», aldus Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International.

«KANS»

Volgens de Europese Commissie blijven de klimaatdoelen die in 2015 in Parijs zijn afgesproken «levend» door het akkoord dat bereikt werd in Glasgow. In een verklaring schrijft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de internationale klimaattop ons een kans geeft om «de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad».