Coronabesmetting verstoort immuunsysteem van kankerpatiënten voor langere tijd

Een COVID-19-besmetting bij kankerpatiënten kan het immuunsysteem veranderen en in sommige gevallen een chronische ontstekingsreactie veroorzaken die maanden kan aanslepen. Dat blijkt uit een studie van UAntwerpen, UZA, AZ Maria Middelares en AZ Nikolaas. Door de immuunrespons kan de groei van bestaande tumoren versneld worden, waarschuwen de onderzoekers.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De wetenschappers van de verschillende ziekenhuizen onderzochten het effect van een COVID-19-besmetting bij zowel kankerpatiënten en niet-kankerpatiënten, vóór vaccinatie. De studie toonde aan dat het coronavirus het immuunsysteem verandert, mogelijk zelfs voor langere tijd. Kankerpatiënten die aan de studie deelnamen, lieten tot drie maanden na hun COVID-19-besmetting verstoorde immuunwaarden optekenen. Sommigen ontwikkelden een chronische ontstekingsreactie.

Groei van tumoren versneld

Die verstoring kan de groei van bestaande tumoren versnellen. Sommige lichaamseiwitten die bij de immuunrespons betrokken zijn, hebben een stimulerend effect op de groei van tumoren. Onderzoekers zagen dit effect voornamelijk bij hematologische tumoren. Dat zijn kwaadaardige afwijkingen van het bloed en van de bloedvormende organen zoals het beenmerg, de milt en lymfeklieren. Ook andere kankers kunnen zich versneld ontwikkelen.

«Dit onderzoek suggereert niet dat een SARS-CoV-2-infectie kanker kan uitlokken, wel dat de groei van bestaande tumoren hierdoor versneld kan worden», verduidelijkt professor Peter van Dam, studiecoördinator en coördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA). «Alleen een frequente opvolging van kankerpatiënten kan voorkomen dat de kanker snel verergert zonder dat er ingegrepen wordt. Daarom is het belangrijk dat kankerzorg niet wordt uitgesteld. Uiteraard blijven we het belang van beschermingsmaatregelen zoals vaccinatie, een mondmasker en afstand houden benadrukken bij onze kankerpatiënten.»

Aan de studie namen enkel kankerpatiënten deel die besmet raakten voor ze gevaccineerd werden. Momenteel lopen vervolgstudies om te bepalen wat het effect is van een COVID-19-besmetting op de ontwikkeling van tumoren na bij kankerpatiënten na vaccinatie.