Coronacommissaris Pedro Facon: «We zullen opnieuw onze sociale contacten moeten beperken»

Volgens coronacommissaris Pedro Facon zullen we ook in de privésfeer de contacten wat moeten beperken om de herfstgolf terug te dringen. Dat is zeker zo voor ouderen en andere kwetsbare personen, zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten besliste dinsdagavond een batterij maatregelen om de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames zo goed mogelijk onder controle te houden. Die stijgen de laatste weken immers zo snel dat er sprake is van een vierde besmettingsgolf, de herfstgolf gedoopt.

Mondmaskers in zowat alle publieke binnenruimtes, een bredere toepassing van de coronapas en meer telewerk moeten die golf terugdringen. Maar volgens coronacommissaris Pedro Facon zal er ook in de privésfeer opnieuw een en ander moeten veranderen. «Daar wil ik duidelijk over zijn: ook in ons privéleven moeten we onze contacten weer wat meer beperken, zeker voor kwetsbare personen en ouderen», zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1. Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk buiten af te spreken als dat kan, en om in binnenruimtes goed te ventileren. Lukt dat niet, dan zijn mondmaskers en afstand belangrijk, zei Facon.

Rekenen op de burger

Concrete regelgeving komt daar op dit moment niet voor, maar de coronacommissaris rekent erop dat de motivatie bij de bevolking groot genoeg is «om een aantal maatregelen vrijwillig te volgen», klonk het. «Mensen begrijpen dat de viruscirculatie opnieuw hoog is en dat er meer belasting is in de ziekenhuizen en bij de huisartsen. Velen onder ons beseffen dat we allemaal een bijdrage zullen moeten leveren als we de curves willen keren en niet geconfronteerd willen worden met beslissingen die we niet meer wensen als samenleving.»

Facon vindt daarnaast dat er ook in het onderwijs extra maatregelen nodig zijn. Opnieuw overgaan tot een mondmaskerplicht voor bepaalde groepen «mag geen taboe zijn», zei hij. Daarnaast is er nog wat werk aan de winkel op vlak van ventilatie en luchtkwaliteit. «Op dat beleid moet een turbo worden gezet.» De ministers van Onderwijs zien elkaar vanavond/woensdagavond om de situatie op de scholen te bespreken.