CORONAVIRUS. «Pas op voor vals positief resultaat bij zelftest buiten»

Bij winterse temperaturen stijgt het risico op een vals positieve zelftest, zegt professor Herman Goossens. «Bewaar en doe je zelftest altijd op kamertemperatuur», waarschuwt hij. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Goossens was tot september hoofd van de taskforce Testing, en toch was ook hij zondag verbaasd toen alle aanwezigen op een kerstfeestje «zwak positief» bleken bij een zelftest. Met andere woorden: er verscheen een zweem van een streepje.

«Gisteren kerst gevierd met (klein)kinderen. Ramen open en iedereen buiten (8°C) getest voor betreden woning. Ontstentenis: iedereen zwak positief. Iedereen opnieuw getest bij kamertemperatuur: iedereen negatief. Pas op voor vals positief resultaat in de winter. Gekend probleem», schreef hij op Twitter.

Met ‘gekend probleem’ verwijst de microbioloog naar een onderzoek dat hij begin 2021 zelf liet uitvoeren. «Daaruit bleek dat zelftests bij temperaturen van 2 tot 4 graden Celsius vals positieve resultaten opleverden», zegt hij aan de Mediahuis-kranten. «Maar dat dat zelfs bij 8 graden het geval kan zijn, daar sta ik van te kijken, ja.»

Oorzaak?

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van die onjuiste resultaten, zegt Goossens nog. «Misschien treedt er bij temperaturen een chemische reactie op die zo’n streepje veroorzaakt op de zelftest. Dat heeft dan niets te maken met het virus. Maar daar tasten we nog in het duister.»

Goossens raadt iedereen dan ook aan om zelftests alleen bij kamertemperatuur te bewaren én uit te voeren. «Bewaar die test in je apothekerskastje. Dus ook niet te warm, want we weten dat de tests bij temperaturen boven 37 graden dan weer aan gevoeligheid verliezen.»