Dader van aanslag in Istanboel opgepakt

De persoon die zondag een bom liet ontploffen in een drukke winkelstraat in het Turkse Istanboel is opgepakt. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu laten weten aan het staatspersagentschap Anadolu. Hij wijst met beschuldigende vinger naar de Koerdische arbeiderspartij PKK. Bij de aanslag vielen minstens zes doden en een tachtigtal gewonden.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

«De persoon die de bom heeft geplaatst is gearresteerd. Volgens onze bevindingen is de terroristische organisatie PKK verantwoordelijk voor de aanslag», klonk het in een verklaring. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn vicepresident Foeat Oktay hadden eerder gezegd dat een «vrouw» verantwoordelijk was voor de aanslag, maar dat werd door Soylu momenteel niet bevestigd. Ook 21 anderen werden gearresteerd, zo zegt de minister.

De PKK staat op de terreurlijst van Turkije, Europa en de VS en beschikt over stellingen in het zuidoosten van Turkije en in Noord-Irak. De beweging voert sinds het midden van de jaren 80 een gewapende strijd tegen de Turkse regering en werd in het verleden al vaak beschuldigd van bloedige aanvallen op Turkse bodem. Omgekeerd is de PKK ook vaak het doelwit van Turkse militaire operaties.