De Croo vervroegt het Overlegcomité

Premier Alexander De Croo heeft beslist om het Overlegcomité, dat gepland stond op vrijdag, te vervroegen naar morgen om 14.30 uur in het Egmontpaleis. De expertengroep GEMS pleit ondertussen voor nieuwe maatregelen voor activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gerespecteerd worden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De coronacijfers evolueren de jongste dagen in hoge snelheid in de slechte richting. Daarom klonken er in het weekend al stemmen om het Overlegcomité te vervroegen. Premier De Croo heeft daarom beslist om het Overlegcomité morgen om 14.30 uur te laten doorgaan.

MAATREGELEN

De expertengroep GEMS, die de overheid adviseert, pleit voor een nieuwe reeks coronamaatregelen. Dat meldt Le Soir. Het document dat de krant kon inkijken, bevat verschillende voorstellen, zoals een nieuwe sluiting van het nachtleven en alle meest risicovolle activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gerespecteerd worden.

De GEMS heeft het ook over contactsporten met hoog risico of studentenactiviteiten. Voor die indooractiviteiten, die open zijn voor het publiek, stellen de experts een «opschorting» voor van 3 à 4 weken. Daarna zou de coronapas enkel nog geldig zijn voor gevaccineerden of mensen die nog niet lang van het virus zijn genezen, en zou ook getest moeten worden bij het binnengaan.

Voort stelt de GEMS voor om telewerk te verplichten tot de kerstvakantie. Ook pleiten de experts voor mondmaskers vanaf 9 jaar (vierde leerjaar) op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is. De terugkeer van de «bubbels» is niet aan de orde.

VERPLICHTE VACCINATIE

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) vindt dat de verplichte vaccinatie beter op tafel gelegd wordt om maatregelen te vermijden die zorgen voor een tweedeling van de samenleving zoals discotheken voorbehouden voor mensen die gevaccineerd zijn. Dat verklaarde ze in De Ochtend. Ze benadrukte dat er bijkomende maatregelen moeten genomen worden om het virus te stoppen, maar die moeten proportioneel en niet-discriminerend zijn.

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil het debat over de verplichte coronavaccinatie aangaan. «Dit is geen oplossing op de korte termijn, maar ik wil dit debat zeker en vast aangaan», zo zegt de CD&V-minister. Beke vindt persoonlijk ook dat wie een discotheek bezoekt, gevaccineerd moet zijn.