Denemarken wil militaire dienstplicht invoeren voor vrouwen

Denemarken is van plan een militaire dienstplicht voor vrouwen in te voeren. Dat heeft minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen donderdag meegedeeld in een interview met de zender TV2.

AFP / K. Lien
door
BElga
Leestijd 1 min.

De maatregel moet Denemarken helpen voldoen aan de eisen van het NAVO-lidmaatschap. Maar het zou ook «gunstig» voor het leger zijn als er meer vrouwen worden ingezet, zegt Ellemann-Jensen. Het plan heeft ook de steun van verschillende vrouwenorganisaties.

Investering in defensie

De minister verdedigt het plan door te verwijzen naar een rapport van de NAVO, waarin geconcludeerd wordt dat Denemarken niet voldoende in zijn leger investeert. Het land had vorige maand wel al aangekondigd dat het tegen 2030 in totaal 2% van zijn bbp aan Defensie wil besteden, wat drie jaar eerder is dan aanvankelijk was gepland.

Momenteel zijn mannen in Denemarken verplicht om in het leger te dienen als ze via een lotingsysteem worden opgeroepen. Die dienstplicht geldt voor een periode van minstens vier maanden. Vrouwen kunnen op vrijwillige basis in dienst treden.

Noorwegen en Zweden voorlopers

Het buurland Noorwegen had in 2015, als eerste NAVO-lidstaat, al een militaire dienstplicht voor vrouwen ingevoerd. Sindsdien is het aandeel vrouwen in het Noorse leger gestegen tot 20%. Zweden heeft in 2017 de dienstplicht heringevoerd en uitgebreid naar vrouwen. In beide landen gaat het om een selectief systeem van dienstplicht.

België

meer België

Spotlight

ZOVEEL procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees

Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens vier keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

meer Spotlight