Deze strengere maatregelen liggen vandaag op tafel

Vandaag komt het Overlegcomité vroeger dan verwacht samen. Er liggen heel wat nieuwe verstrengingen op tafel. Zo stelt expertengroep GEMS onder meer voor om binnenevenementen met bewegende activiteiten te verbieden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De coronacijfers doen het bijzonder slecht, dus moet er weer ingegrepen worden. Normaal gezien stond een volgende Overlegcomité pas in januari op de planning, maar de situatie wordt stilaan onhoudbaar voor de ziekenhuizen, dus werd er beslist om vandaag al samen te zitten. De maatregelen die op tafel liggen, en opgesteld werden op basis van het rapport van expertengroep GEMS, zouden gelden voor een periode van drie tot vier weken, zo lezen we in Het Nieuwsblad.

Nachtleven

Binnenevenementen met bewegende activiteiten, zoals dancings, discotheken, fuiven en privéfeesten, worden volgens de GEMS best verboden. Trouwfeesten en begrafenissen zouden wél nog kunnen doorgaan. Dat geldt ook voor zaalsporten, maar dan wel zonder publiek. Buitenactiviteiten mogen wel nog plaatsvinden, maar dan tot middernacht.

Horeca

Restaurants en cafés zouden niet gesloten worden, maar er wordt wel een sluitingsuur voorgesteld van 12 uur ’s nachts. Ook mag er met maximum vier mensen aan een tafel gezeten worden, tenzij het om grotere gezinnen gaat.

Winkels

Wellicht gaan we opnieuw alleen moeten winkelen om het aantal mensen dat tegelijkertijd in de winkel is zoveel mogelijk te beperken.

Onderwijs

Ook het onderwijs ontkomt niet aan bijkomende maatregelen. Zo stellen de experten voor om alle activiteiten die niet in de klas plaatsvinden niet te laten doorgaan. Klassen sluiten best ook al bij drie in plaats van vier besmettingen.

Testbeleid

Op dit moment moeten gevaccineerde hoogrisicocontacten zich laten testen op dag 1 en dag 7 na de mogelijke besmetting. De GEMS stelt voor om dat enkel nog op dag 5 na het contact te doen. Ze moeten dan wel in quarantaine blijven in afwachting van hun uitslag.