Dit zijn alle nieuwe maatregelen op een rijtje

Het Overlegcomité heeft vanmiddag opnieuw samengezeten om nieuwe verstrengde maatregelen te bespreken. De coronacijfers gaan nog wel in dalende lijn, maar bijkomende maatregelen moeten ons wapenen tegen de opkomende omikronvariant.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) vertelde tijdens de persconferentie dat de bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. «We zien dat die maatregelen helpen. Het aantal besmettingen daalt. Het daggemiddelde was gisteren 8.300 besmettingen, dat is bijna 60 procent lager in vergelijking met het begin van deze maand. Dat zorgt ervoor dat de druk vermindert bij onze huisartsen en in onze ziekenhuizen. Maar ondanks die licht positieve cijfers is er reden voor bezorgdheid. Er is een kaper op de kust en dat is de omikronvariant».

Onzekerheid

«Er zijn een aantal zaken die we nog niet weten over de omikronvariant. Er is heel veel onzekerheid, maar er zijn een aantal zaken die we wel weten. En dat is geen goed nieuws. Bijna 30 procent van de mensen die zich laten testen, test positief op omikron. Tegelijkertijd komen er ook elke dag nieuwe inzichten en nieuwe cijfers binnen. Over hoe ziekmakend de nieuwe variant is, bijvoorbeeld. De druk op onze ziekenhuizen is licht afgenomen, maar blijft te hoog», klinkt het.

De verstrengingen moeten er tevens voor zorgen dat de scholen na de kerstvakantie weer kunnen openen. «Maar wat zeker is, is dat we meer dan ooit voorzichtig moeten zijn. We willen de verspreiding van deze variant vertragen. En we moeten er ook alles aan doen opdat na de kerstvakantie de scholen open kunnen blijven», aldus De Croo.

Daarom heeft het Overlegcomité beslist om de volgende bijkomende maatregelen te nemen. Die zullen ingaan vanaf zondag 26 december en gelden tot vrijdag 28 januari.

Binnenactiviteiten -en evenementen

Bioscopen, theaters en concertzalen moeten de deuren sluiten. Ook andere zaken, zoals congressen, bowlingzalen en escaperooms, mogen niet meer doorgaan. Hetzelfde geldt voor indoor pretparen en het binnengedeelte van dierentuinen. Een uitzondering is er wel voor musea, bibliotheken, gewone zwembaden en fitnesszalen. En ook huwelijken en begrafenissen worden nog toegelaten.

Buitenevenementen

Evenementen die buiten plaatsvinden, zoals kerstmarkten, mogen wél nog doorgaan. Bij dergelijke gelegenheden mogen er echter geen tenten gebruikt worden. Bij meer dan 100 bezoekers moet er een circulatieplan voorzien worden met gescheiden in- en uitgangen.

Winkelen

Winkels blijven open, maar je mag met maximaal twee personen inkopen doen, tenzij met minderjarigen van het eigen huishouden. Tussen de gezelschappen moet anderhalve meter afstand gehouden worden.

Jeugd

Jeugd- en sportkampen mogen doorgaan, maar enkel in buitenlucht. Bovendien worden overnachtingen verboden.

Sport

Bij zowel professionele als niet-professionele sportwedstrijden en trainingen worden er geen supporters meer toegelaten.

Contacten

Er komt geen beperking over het aantal mensen dat we thuis zien, maar er wordt sterk aangeraden om niet in grote groepen samen te komen. Daarnaast wordt aanbevolen om zelftesten te gebruiken en goed te ventileren.